Cattery Hof van de Bolle Britjes

 

Algemeen: de uiterlijke kenmerken van de Brits (half) Langhaar zijn behalve de vacht identiek aan die van de Brits Korthaar. Het karakter daarentegen is nog wat zachtaardiger dan dat van de gewone Brit.

Kop: de kop oogt zeer massief en rond, met volle wangen en een brede schedel, deze staat op een korte dik gespierde nek.

Neus: de brede neus is kort en recht, de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan.

Ogen: groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.

Oren: klein, kort een breed aan de basis, staan ver uit elkaar.

Lichaam: niet alleen door de kwaliteit van de vacht, onderscheidt de Britse (half) Langhaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door zijn lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met die van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben. De bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde stevige voetjes.

Staart: de dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte, en heeft een afgeronde punt.

Vacht: is dicht ingeplant, voelt stevig en veerkracht aan, ligt door zijn dikte en dichtheid

niet glad, maar staat een beetje van het lichaam af. Deze vacht, vraagt 2x per week een borstelbeurt!!!

 

Scottish Fold  (Schotse vouwoorkat)

Uiterlijk:  de mollige, grappige Scottish Fold is geen menselijk kweekresultaat, alles aan deze kat is natuurlijk . Haar dikke poten, volle wangen, kogelronde oogjes zijn eveneens aangeboren, evenals haar snoezige hangoortjes, waaraan ze haar ongewone uiterlijk te danken heeft.

De Scottish Fold heeft een relatief korte nek met daarop een ronde kop, met een stevig ontwikkelde kaak, die bij katers nog sterker ontwikkeld is dan bij de poezen.

De neus is kort en vertoond een lichte stop.

De ogen zijn groot en rond en staan vrij ver uit elkaar.

De oren staan naar voren en naar beneden gevouwen, ze staan in een kapvorm,en geven de schedel een extra ronde aanblik, de oortopjes zijn rond.

Het Fold-gen, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is dominant. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders een Scottish Fold moet zijn, opdat er Fold- kittens  geboren worden.

De kittens worden echter niet met hangoortjes geboren! Na ongeveer 21 dagen beginnen de oren te plooien.

Na 4 weken weet men wie er Scottish Fold zal zijn en wie niet.

De Scottish Fold is middelgroot, gespierd met een middelzwaar beenderstelsel.

De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam.

De voeten zijn rond en sierlijk. Ze hebben een middellange tot lange staart.

De vacht is dubbel, erg dicht ingeplant en voelt heel zacht aan.

 

Karakter v/d Scottish Fold:

Het karakter van de Scottish Fold is vriendelijk. Over het algemeen is het een rustige kat, die een spelletje op zijn tijd ook zeer waardeert. De omgang met andere katten en honden gaat meestal goed. Voor kinderen is het dan ook een perfect speelmaatje, hij houdt ervan om aangehaald en geknuffeld te worden! Ze houden van gezelschap, en in drukke gezinnen voelen ze zich prima thuis.

Om eens ‘n dagje alleen gelaten te worden vinden ze niet erg, maar niet constant natuurlijk.

Een kenmerk voor de Scottish Fold is zijn soms eigenaardige lichaamshouding, vaak is dit een teken dat ze zich behaaglijk voelen.

Verzorging:

De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen, en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam.

Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees voorzichtig, omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen.

De oren hebben niet meer aandacht nodig dan die van andere katten, af en toe schoonmaken volstaat.

 

De Highland Fold is de langharige ras variëteit van de Scottish Fold

de Highland Fold bezit dezelfde eigenschappen als de Scottish Fold.

Karakter:

De Highland Fold is een sociale kat, hij houdt zowel van mensen als andere dieren als gezelschap. Hij is een vriendelijke rustige kat met een zeer goed humeur, hij is behoorlijk speels en kan uitstekend met kinderen omgaan. Soms lijkt het of de Highland Fold in zichzelf is gekeerd, desondanks houdt hij iedereen goed in de gaten.

Lichaam:

Het lichaam van de Highland Fold is middellang en is gelijkmatig gebouwd. Hij is een gedrongen ronde kat. Zijn gevouwen oren zijn pas zichtbaar na 3 tot 4 weken., de graad van omvouwen is na 5 tot 6 weken duidelijk.